torsdag 26. mai 2016

Fermats siste stats og matematikkens forunderlige verden

Lesetips:
Fermats siste sats


Her om dagen ble Abelprisen delt ut til Andrew Wiles som klarte å løse en ligning som ingen har klart på 400 år. Vinneren fikk 6 millioner kroner og mye heder og ære.


Pierre de Fermat levde på 1600-tallet og skrev ned en ligning som han fant etter å ha lekt seg med en av Pytagoras' læresetninger. Det han fant ble han svært begeistret for, og publiserte den i sitt eget verk. Her var det bare ikke plass til å vise selve utregningen...
Generasjoner av matematikere har forsøkt seg, uten hell -helt til Andrew Wiles den 23.06.1993 klarte å løse ligningen.
Det er dette romanen av Simon Sigh handler om. Boka kom ut i 1997, og er høyaktuell etter utdelingen av Abelprisen.


Biblioteket på Hellerud er en av de få som har boka. Kom og lån!









fredag 8. januar 2016

Godt nytt år!

De fleste nyttårsforsetter går ut på å trene mer og spise sunnere for å bli slankere. Hva med et å lese mer-forsett? Det gir mye mer enn å se alle de dårlige TV-programmene eller surfe formålsløst på nettet.
Her er en bok du kan ha på lista over må ha lest - 2016!

 Bienes historie  

Maja Lunde: Bienes historie
Her møter vi tre personer, William, George og Tao som lever i hver sin tid. Tidspennet er fra 1852 til 2098. Hvert kapittel vies en av personene. Det eneste de har til felles er bier. Man skulle ikke tro at et så smalt tema kan si så mye om noe så grunnleggende om samfunnet og det livet vi velger oss. Man kan lett finne på å melde seg inn i Naturvernforbundet etter å ha lest ferdig. En klok bok, veldig godt skrevet!